Nieuws

De kust als antwoord op de toekomstige woningbehoeften: de oplossing ligt in appartementen

De woningmarkt is volop in beweging en om te zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht blijven, zijn er enkele belangrijke veranderingen nodig. Uit een recent rapport van KBC blijkt dat er steeds meer nood is aan kleinere woonunits, zoals appartementen, om aan de groeiende vraag te voldoen. Vooral langs de kust, waar de ruimte beperkt is en de vraag naar appartementen toeneemt, is deze tendens duidelijk merkbaar.

Volgens Johan Van Gompel, senior economist bij KBC, sluit het huidige aanbod van woningen in België over het algemeen goed aan bij de behoeften van huishoudens. Toch is er één belangrijke uitdaging: onderbenutting van woningen. Zo woont bijna 60% van de Belgen in een woning die eigenlijk te groot is, vooral bij oudere generaties waarvan de kinderen het huis al uit zijn. Dit is dubbel zoveel als het EU-gemiddelde en creëert problemen in een markt waar de vraag naar kleinere, meer passende woningen groeit.

Daarnaast wijst het rapport op de toenemende vraag naar appartementen, vooral onder alleenstaanden en ouderen. Jonge mensen willen vaker in een flat wonen en ook senioren trekken in toenemende mate naar een appartement. Deze trend van "verappartementisering" zet zich de komende jaren verder door, met een verwachte vraag naar maar liefst 330.000 extra appartementen in Vlaanderen tegen 2050.

Wat betekent dit voor de kust?

De kust is een populaire regio waar deze ontwikkelingen zich sterk manifesteren. Mensen trekken niet alleen naar de kust voor vakantiewoningen, maar ook voor permanente bewoning, met name in appartementen die comfortabel en onderhoudsvriendelijk zijn. Bovendien speelt de unieke levensstijl aan zee een belangrijke rol in de toenemende vraag naar kustappartementen.

Het is daarom van groot belang dat het aanbod van appartementen langs de kust blijft groeien om in te spelen op de wensen van deze nieuwe kopers en huurders. Flexibiliteit in nieuwbouwprojecten en soepelere regelgeving zijn essentieel om deze vraag op tijd te kunnen beantwoorden. Tevens kunnen nieuwe woonvormen, zoals cohousing en tiny houses, een deel van de oplossing zijn.

 Ontdek uw droomappartement aan de kust

De kust biedt een perfecte combinatie van rust, natuur en comfort, en appartementen vormen de ideale woonoplossing voor zowel jongere als oudere generaties. Bent u op zoek naar een appartement aan de kust? Bezoek dan www.immonoella.be, volg ons via sociale media en bekijk ons actuele aanbod van prachtige kustappartementen. Wacht niet te lang, want de vraag stijgt snel en de beschikbaarheid is beperkt.

 Neem vandaag nog contact met ons op en vind uw droomappartement aan zee!

 

 

 

Via De Tijd, dd 19/09/24