Nieuws

Vijf essentiƫle tips voor de aankoop van een tweede verblijf in Middelkerke

Een tweede verblijf of vaste bewoning aan de Belgische kust is een droom voor velen. Middelkerke en zijn deelgemeente Westende bieden een perfecte mix van rust, natuur en gezelligheid. Waar moet je op letten bij de aankoop van een appartement of woning of studio in deze regio? Als ervaren vastgoedmakelaar met vele jaren ervaring, deel ik graag de vijf belangrijkste tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

 1. Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC is een belangrijk document dat aangeeft hoe energiezuinig een appartement is. Let goed op de EPC-score van het pand dat je overweegt. Een score van C of D is zeker acceptabel, maar bij een score van E of F ben je verplicht om binnen vijf jaar na aankoop te renoveren om de energieprestatie te verbeteren. Dit kan soms een aanzienlijke investering vereisen. Vraag altijd naar het EPC-attest bij het bezichtigen van een appartement en overweeg de kosten van eventuele renovaties in je budget.

 2. Asbestattest

Sinds november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van oudere gebouwen een asbestattest voor te leggen. Dit attest geeft aan of er asbest aanwezig is in het appartement of woning, een belangrijk gezondheidsrisico, afhankelijk van de asbesttoepassing. Zorg ervoor dat je een up-to-date asbestattest ontvangt en laat je informeren over de eventuele kosten van asbestsanering. Dit kan een factor zijn die de aankoopprijs beïnvloedt.

 3. Locatie en toekomstige ontwikkelingen

De locatie van je tweede verblijf of vaste bewoning is cruciaal. Groot Middelkerke en Westende zijn momenteel in volle ontwikkeling. Recent werd het  nieuw, architecturaal hoogstaande casino ingehuldigd en de vernieuwing van de zeedijk te Westende kent veel bijval. Deze projecten kunnen de waarde van je vastgoed in de toekomst verhogen. Kijk naar de nabijheid van voorzieningen zoals winkels, restaurants en openbaar vervoer. Een halte van de kusttram op wandelafstand biedt zeker een meerwaarde. Een goed gelegen appartement of woning kan niet alleen je eigen comfort verhogen, maar ook de huurwaarde als je besluit te verhuren.

 4. Gemeenschappelijke kosten en vereniging van mede-eigenaars (VME)

Informeer naar de gemeenschappelijke kosten die verbonden zijn aan het appartement. Dit omvat onderhoud, schoonmaak, en eventueel een reservefonds voor grote werken. Bekijk ook de financiële gezondheid van de VME. Een goed beheerde VME kan toekomstige financiële verrassingen voorkomen. Vraag naar de notulen van de laatste vergaderingen en het meerjarig onderhoudsplan.

 5. Prijs en onderhandelingsruimte

De vastgoedprijzen in Middelkerke en Westende stijgen licht, mede door de nieuwe ontwikkelingen in de regio. Dit kan een gunstig effect hebben op de waarde van je investering op lange termijn. Laat je echter niet afschrikken door vraagprijzen. Er is vaak onderhandelingsruimte, vooral als het appartement of de woning  verbeteringen nodig heeft. Gebruik de EPC-score en het asbestattest als argumenten tijdens de onderhandelingen om een betere prijs te verkrijgen.

Conclusie

De aankoop van een tweede verblijf of vaste woonst in Middelkerke of Westende kan een uitstekende investering zijn, mits je je goed informeert en de juiste stappen neemt. Let op de EPC-score en het asbestattest, houd rekening met toekomstige ontwikkelingen, informeer naar de gemeenschappelijke kosten en wees niet bang om te onderhandelen over de prijs. Met deze tips ben je goed voorbereid om de perfecte tweede verblijf of vaste woonst  te vinden aan onze prachtige kust.

Met deze tips in gedachten wens ik je veel succes bij je zoektocht naar het ideale tweede verblijf of vast verblijf. Heb je verdere vragen of wil je persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met Immo Noella op te nemen. Ik help je graag verder!